News

Capital: Създадената от българи авиоплатформа Vayant е продадена за 35 млн. долара

August 6, 2017

Нова технологична компания с български корен е продадена. Сделката е за 35 млн. долара, обект е платформата за обработка на големи бази авиоданни Vayant Travel Technologies, купувач е американската PROS Holdings, а най-голям акционер досега беше българският фонд за рисков капитал NEVEQ. Макар и регистрирана в САЩ, Vayant е създадена по идея на българи и почти целият екип е базиран в София. Затова сделката може да се определи като третото голямо придобиване (над 10 млн. долара) на българска IT компания от чуждестранен купувач за последните години. Предишните бяха за “Телерик” и “Фадата”.

От основаването й през 2007 г. Vayant е финансирана от общо пет по-големи инвеститора. Първо от българския фонд за рисков капитал NEVEQ, който е и най-големият акционер в компанията. Впоследствие получи финансова инжекция и от инвестиционния фонд Cape Capital, а през 2014 г. към тях се присъедини с миноритарен дял и германският авиогигант Deutsche Lufthansa AG.
На крилата на софтуера

Сделката прави възможно Vayant да се превърне в европейски център и основно звено на опериращата на три континента PROS, т.е. дейността в София да нарасне още. Освен това двете компании могат да нараснат по-бързо, като кръстосано си добавят нови клиенти и услуги.

Регистрираната в САЩ Vayant разработва SaaS (software as a service) платформа, насочена към авиокомпаниите. Чрез индивидуален алгоритъм фирмите могат да предложат на своите крайни клиенти актуална информация за цената на самолетните им билети и съпътстващите ги услуги, съобразявайки се с всички ценообразуващи фактори. Работи с дузина световни авиокомпании.

Основната дейност на компанията по разработка и поддръжка на продуктите се извършва в София, където е базиран и мениджмънт екипа, наброявайки общо около 90 служители. Vayant има офиси и търговци още в Лондон и Сингапур. Информацията за финансовите резултати на компанията са конфиденциални, каза пред “Капитал” Павел Езекиев, председател на борда на директорите на Vayant и партньор във фонда NEVEQ. “Фирмата е печеливша и оборотът й расте с над 30% на годишна база за последните 5 години”, добави още той.

Хюстънският купувач

Дейността на PROS Holdings е с фокус персонализирани b2b облачни софтуерни услуги за електронна продажба. Чрез придобиването на Vayant те ще засилят присъствието си в авиационния бизнес. “Съвместно с Vayant облачните решения на PROS ще позволят на авиокомпаниите да поддържат и усъвършенстват стратегията си за управление на приходите и да предложат на пътниците си модерни и съвременни методи за електронна търговия”, коментира за медиите главният технологичен директор на на PROS Роб Рейнър.

Според консолидирания годишен отчет на PROS Holdings общите приходи на групата за 2016 г. са 153.3 млн. долара, или близо 9% по-ниски в сравнение с предходната година. Дружеството е отчело нетна загуба 75.8 млн. долара за миналата година и загуба 67.9 млн. долара за 2015 г. Според отчета почти половината от приходите са постъпили от бизнеса на групата на американските континенти, докато дейността й в Европа отчита 44.7 млн. долара, следвана от региона на Азия с 30.5 млн. долара. Останалите постъпления на PROS Holdings са от бизнеса им в Близкия изток и Африка. PROS се търгува на Нюйоркската фондова борса (NYSE), като денят преди сделката пазарната капитализация беше почти 900 млн. долара. Дружеството е основано в Хюстън през 1985 г. от семейство Роналд и Мариет Уостмейър.

“Очаква се след цялостното придобиване на Vayant от страна на PROS всички нейни дейности да се влеят в купувача, а служителите да имат възможност за развитие в корпоративна структура, която е в десетки пъти по-голяма и е активна в сегменти извън авиоиндустрията”, обяснява още Езекиев.

Изпълнителният директор на Vayant Ерик Дюма коментира в официално съобщение до медиите, че методите на компанията за пазаруване и ценообразуване в комбинация с управлението на приходите и възможността за предлагане на решения в реално време на PROS ще предложат висока добавена стойност на клиентите и партньорите на двете компании. “Събирането на допълнителната експертиза за пътуванията от двете компании ще ни осигури по-нататъшни възможности за развитие в постоянно променящата се туристическата индустрия”, добавя още той.

Поредица от финансови инжекции

Сега срещу 35 млн. долара PROS Holdings придобива 100% от капитала на компанията, като съответно всички акционери продават дяловете си. Конкретните суми за отделните акционери са конфиденциална информация, казаха от NEVEQ. Към средата на 2014 г. обаче “Капитал” писа, че инвестицията на фонда надхвърля 6.5 млн. долара. “Инвестицията ни е възвърната и фондът отчита печалба”, категоричен е Павел Езекиев.

Предпоследната продажба на NEVEQ

Vayant е част от портфолиото на създадения преди десет години първи фонд NEVEQ от 24.5 млн. евро. Средствата бяха събрани от частни международни и български инвеститори, включително и ЕБВР. По-късно беше създаден и втори фонд на групата, който бе захранен основно с еврофондове.

Фокусът на NEVEQ беше само върху технологични компании, бяха инвестирани 19 млн. евро в общо осем компании, от които четири са продадени. Това са Vayant, FinAnalytica, 3DC и Spinetix, като цените им на продажба са конфиденциални. Все още действаща е компанията за семантичен софтуер Ontotext, а ликвидираните компании от портфолиото на NEVEQ са Favit, Talk 24 и MaYoMo. “Жизнените и продадени компании на NEVEQ представляват над 80% от инвестирания капитал на фонда”, добави пред “Капитал” Езекиев, като включва и току-що направената сделка.

Previous

Fortune: Term Sheet — Friday, Aug. 4

Next

Travel Daily News: PROS acquires Vayant Travel Technologies; Expands modern commerce solutions for travel industry